ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ  : Πολιτισμός

ΛΑΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο Καστελλόριζο γίνονται πολύ ενδιαφέρουσες παραδοσιακές γιορτές, όπως στις 6 Ιανουαρίου των Αγίων Θεοφανείων, όπου νεαροί ρίχνονται στην παγωμένη θάλασσα, για να πιάσουν το Σταυρό που ρίχνει ο παπάς.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάζεται η Μεγάλη Εβδομάδα, με πολλά Θρησκευτικά και λαϊκά λατρευτικά έθιμα και το τριήμερο γλέντι με χορούς και τραγούδια το Πάσχα.

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια το νησί γιορτάζει κάθε χρόνο τους πολιούχους του Άγιο Κωνσταντίνο και Αγία Ελένη (21 Μαϊου). Επίσης το νησί γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου. Κατά την ημέρα αυτή, στην Παναγιά του Χωραφιού τελείται πανηγυρική Θεία Λειτουργία και λιτάνευση της μεγάλης εικόνας Της. Την παραμονή, τα νέα παιδιά ανάβουν μεγάλες φωτιές, τις "χαλαμπούνες" .

Το νησί γιορτάζει την απελευθέρωσή του, με διάφορες επίσημες εκδηλώσεις (13 Σεπτεμβρίου).

Ακόμα είναι η γιορτή της Αγίας Παρασκευής, όπου ανάβουν φωτιές με ξύλα και κλαδιά και πηδούν τα παιδιά πάνω από αυτές.. Λαϊκή γιορτή είναι η Καθαρά Δευτέρα και η Πρωτομαγιά, όπου οι κάτοικοι πηγαίνουν, για να διασκεδάσουν με καλό φαγητό και πιοτό, στο νησί του Αγίου Γεωργίου και στα γύρω βουνά.

Μια λαϊκή εκδήλωση είναι η γιορτή του Προφήτη Ηλία, όπου το έθιμο των κατοίκων τους θέλει να πέφτoυν με τα ρούχα στη θάλασσα (20 Ιουλίου), παρασύροντας χωρίς διάκριση όσους κατοικούν ή διαμένουν προσωρινά στο νησί τους.

 

Τα παραπάνω στοιχεία περιέχονται στον τουριστικό και πολιτιστικό οδηγό του κ. Κυριάκου Μ. Χονδρού, με τίτλο "ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ - Κόσμημα Του Αιγαίου"

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΥ