ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣΠριν ξεκινήσω και προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης θέλω να τονίσω ότι δεν λειτουργώ υπό την καθοδήγηση κανενός πολιτικού κόμματος ή συνδέσμου. Όλα τα παρακάτω πηγάζουν από την αντίδραση που θα είχε κάθε ξεχασμένος από το κράτος ακρίτας και οποιοσδήποτε θα ήθελε να δει το νησί να καλυτερεύει, ακολουθώντας τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της εποχής μας και διατηρώντας την σπάνια ομορφιά του. Προσωπικά έχω περάσει μόλις δυό χειμώνες στη Μεγίστη (και ίσως στο μέλλον περισσότερους) αλλά ίσως να είχα περάσει περισσότερους αν οι συνθήκες ήταν καλύτερες (εκείνη την εποχή δεν υπήρχε γυμνάσιο η λύκειο!). Αλλά αυτή είναι μιά άλλη ιστορία....

Το Καστελλόριζο είναι ένα ιδιαίτερο νησί, διαφορετικό από τα άλλα. Η γεωγραφική του θέση επεκτείνει κατά πολύ περισσότερο τα Ελληνικά σύνορα αλλά αυτό επίσης σημαίνει και απομόνωση από την υπόλοιπη Ελλάδα. Η απομόνωση πάντα θα υπάρχει ότι και να γίνει. Τώρα το πόσο λίγη θα είναι αυτή η απομόνωση εξαρτάται από το πόσο μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν οι εκάστοτε ηγέτες της χώρας μας. Αυτό που με ενόχλησε προσωπικά είναι το ότι μας θυμούνται μόνο πριν από τις εκλογές! Και φυσικά μετά τις εκλογές όλοι ξεχνούν το μικρό Καστελλόριζο. Αλλά ίσως μιά μέρα όλοι αυτοί οι πολιτικοί να χτυπάνε το κεφάλι τους (μιλάω γιά εκείνους που ακόμα έχουν συνείδηση) καθώς σιγά σιγά το νησί θα ερημώσει και οι παραδόσεις του θα εξαφανιστούν γιά πάντα. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο όπως είναι εύκολο να καταλάβει κανείς.

Από τη μία "λένε" ότι θέλουν αποκέντρωση και από την άλλη καταδικάζουν τους κατοίκους της Μεγίστης σε μία επικίνδυνη ζωή δίχως τα αναγκαία αγαθά. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνεται κάθε γιατρός, εκπαιδευτικός, δημόσιος υπάλληλος κτλ της Μεγίστης με τα ίδια κριτήρια συγκριτικά με κάποιον που κάνει την ίδια δουλειά π.χ. στην Αθήνα. Οι λόγοι είναι πάρα πολλοί. Έτσι όπως πάει, θα πρέπει να ευχηθούμε να μπορέσουν οι Καστελλοριζιοί της νέας γενιάς να πάρουν πανεπιστημιακά διπλώματα και να θελήσουν να εγκατασταθούν μόνιμα στο όμορφο νησί μας. Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι το απίθανο, αλλά τούτη τη στιγμή δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Εύχομαι το μέλλον να είναι λαμπρό γιά τη Μεγίστη και όλους τους Καστελλοριζιούς, ειδικά εκείνους που επιμένουν να κατοικούν στο εγκατελλειμένο από το κράτος νησί μας και να διατηρούν τις γνήσιες παραδόσεις του.

Φιλικά,

Πανταζής Κ. Χούλης (email: pantazis@megisti.net)